Et bankkrak betyder at en bank går konkurs. Finanstilsynet holder øje med de danske banker og risikoklassificerer de banker de mener er i en situation hvor de muligvis går konkurs.

Hvad sker der ved et bankkrak?

Når en bank er risikoklassificeret udfører finanstilsynet ekstra mange tilsyn med banken for at se om denne udvikling forværres eller om banken kommer på rette køl igen og derved undgår er bankkrak. Hvis banken ikke kan overleve overtages denne i første omgang af finansiel stabilitet, hvis en anden bank ikke opkøber banken. Derefter bliver kunderne så vidt muligt flyttet til andre banker og man ser hvad der er af muligheder for at andre banker evt. kan opkøbe dele af den krakkede bank.

Ved et bankkrak er kunderne er sikret deres indlån

Mange danskere er usikre på hvordan de står hvis deres bank går konkurs. Dit almindelige indestående – det vil sige indestående på lønkonto og opsparing i banken er dækket med et beløb svarende til 100.000 euro (p.t. omkring 745.000 kroner), mens særlige indlån som fx pension og børneopsparing er dækket fuldt ud ved bankkrak. Hvis det er en fælleskonto, hvor det f.eks. er mand og kone der ejer kontoen, så er det 2 x 100.000 euro man er dækket for. Hvis du både har gæld og opsparing er det dit nettoindestående, der er dækket. Har du eksempelvis en opsparing på en million kr. og en gæld på 300.000 kr. er dit nettoindestående (opsparing fratrukket gæld) 700.000 kr., og du er dermed dækket fuldt ud ved bankkrak.

Investorer mister deres penge ved bankkrak

Anderledes står det til hvis du er aktionær i en bank der går konkurs. I dette tilfælde mister du nemlig dine penge. Hvis man er aktionær, skal man være klar over, at det er en meget risikabel investering. Det er ligesom at gå på kasino, man kan nemlig godt tjene penge, som mange også gør, men man kan også tabe dem alle sammen. Så derfor er et godt råd, aldrig invester flere penge end du har råd til at miste igen, da der altid er en risiko for bankkrak. Kontakt mig hvis din bank er gået konkurs eller på vej til det og du mangler hjælp med processen i at finde den rigtige bank til erstatning. Kontakt mig: https://sund-okonomi.dk/kontakt/